Velká změna v dálkových bězích: Česká republika bude mít jeden velký a silný tým ve Ski Classics

0
474

V dálkových bězích na lyžích (Jizerská 50, Marcialonga, Vasaloppet) je světovým pohárem seriál Ski Classics (15 závodů v 6 zemích), ve kterém dlouhodobě působily dva české týmy – eD system Silvini team (letos na 8. místě z 35 týmů) a Vltava Fund ski team (letos na 11. místě z 35 týmů). Oba týmy mají dlouhou a úspěšnou historii, kdy dokázaly své závodníky dostat na stupně vítězů v jednotlivých závodech a jezdili v nich nejlepší závodníci z ČR, které v poslední době doplňují i zahraniční závodníci. Nyní se oba týmy dohodly na společném fungovaní a spojují svoje síly dohromady. Vzniká tak nový tým s názvem eD system Vltava Fund team. „Race team tak získá stabilnější podporu servisu spolu s větší kvalitou závodníků a jistější formu financování, ostatní členové získají více možností pro společné trénování, soustředění nebo ježdění na závody včetně servisu. Zkrátka a dobře by to pro všechny mělo být jen a jen lepší.“ dodává ke změně Marek Pazderský (Pro team director of the year 2023), který bude novému uskupení spolu s Josefem Korhoněm šéfovat. Jak už ukazuje název týmu, tak hlavními partnery budou společnost eD system, přední IT distributor ve střední Evropě, zastoupená panem Hynkem Tylem a společnost Vltava Fund zastoupená panem Danielem Gladišem. Třetím významným partnerem bude společnost Craft, která bude pro celý tým zajišťovat kvalitní a funkční oblečení pro veškeré sportovní aktivity. Kromě toho se také spojují oba servisní týmy (Skiservis Mára a skupina kolem rodiny Ročárků), které dokázaly v minulosti často porazit mnohem početnější a bohatší servisní týmy ze Skandinávie, což by mělo přinést opět ještě větší kvalitu.

Plány týmu jsou velké, chce se pokusit o umístění v první desítce v každém ze závodů Ski Classics a stejně tak v pořadí týmů včetně zisku pozice nejlepšího „neskandinávského“ týmu. Pro tyto účely byl tým rozdělen na tři vzájemně propojené a spolupracující sekce. Tou první je Race team, který je čistě zaměřený na výkon a jeho závodníci jsou primárně určeni pro závody Ski Classics. V mužské kategorii to budou Němec Thomas Bing doplněný Čechy Janem Šrailem, Fabiánem Štočkem, Vaškem Sedláčkem a Alešem Bohatým. V ženské kategorii bude barvy týmu hájit Švédka Hedda Bångman, Češky Karolína Grohová, Petra Hynčicová, Anna Marie Hejná, Němka Laura Stichling a mladičká Francouzka Hanna Fine. „Budeme se snažit rozložit zátěž mezi všechny závodníky tak, aby mohli podat ten nejlepší výkon a vyhnuli jsme se nemocem a zraněním.“ hodnotí Josef Korhoň větší počet závodníků.

Druhou sekcí je nově vzniklá Akademie, která je budoucností týmu a má za úkol vyhledávat nové talenty v dálkových bězích na lyžích, kterým bude postupně dávat šanci i v závodech Ski Classics. Tato sekce bude mít i své zkušené mentory v podobě Martina Jakše a Zuzky Kocumové, kteří by měli předávat mladým svoje závodní a tréninkové zkušenosti. „Chceme si vychovávat vlastní závodníky již od juniorského věku, neboť nám zde oproti světu lehce ujíždí vlak. Pomalu, ale jistě u nás začínají vyhrávat závodníci, kteří se specializovali už dříve, a ne až po konci kariéry v reprezentaci. Zároveň hledáme další partnery, kteří nám pomohou zajistit pro mladé závodníky trenérský dohled a kvalitní přípravu.“ upřesňuje hlavní cíl týmu v této sekci Marek Pazderský. Poslední důležitou částí týmu je široká základna amatérských sportovců, kterou spojuje společná vášeň k pohybu v přírodě. Základním principem týmu je vzájemné propojení všech tří sekcí, takže lyžařští nadšenci mají možnost absolvovat spolu se závodníky jak jednotlivé tréninky, soustředění, tak i závody ve světě spolu se zajištěním kvalitního servisu a těžit tak z cenných rad a zkušeností těch nejlepších. „Je krásné vidět, kolik dalších sportovců nás podporuje a startuje třeba na Jizerské 50 ve stejných kombinézách.“ vyzdvihuje Josef Korhoň.

V současné době má tým za sebou první soustředění v Itálii na silničních kolech. Přes léto bude probíhat trénink individuálně se zaměřením na kolečkové lyže a běh. Někteří závodníci absolvují i závody na kolečkových lyžích ve Skandinávii, ostatní v ČR při EDVF skiroll Classics (seriál závodů na kolečkových lyžích pro veřejnost). Vše vyvrcholí na Lipensku, kde začátkem října pořádá tým Challenger Ski Classics pod názvem Energamo Lipnoloppet na 55 km (2023 vyhrál Bing před Nygaardem a Řezáčem, v ženách Janatová). Následně letí tým na Mallorcu na kolečkové lyže a pak už budou následovat poslední dvě soustředění na sněhu ve Švýcarsku v Davosu a v Norsku v Sjusjoenu. Chceš být součástí týmu? Pomoct s tréninkem nebo technikou? Zažít sportovní soustředění? Tak neváhej a přidej se k nám.